חומר לבוחן
– מצע המפלגה הנציונאל סוציאליסטית.
– הנאציזם בגרמניה.
– עיקרי האידיאולוגיה הנאצית.
הנאציזם בגרמניה
צעדיו הפוליטיים הראשונים של היטלר
– היטלר נמנע עם הטוענים שכניעתה של גרמניה במלחמת העולם הראשונה נגרמה ע"י בנות הברית ועל ידי הקומוניסטים, הסוציאליסטים והיהודים שלדבריו תקעו סכין בגב האומה.
– עם שחרורו מהצבא, הצטרף היטלר למפלגה קטנה בשם "מפלגת הפועלים הגרמנית". במהרה הפך להיות מנהיגיה ושינה את שמה ל"מפלגת הפועלים הגרמנית הנציונאל-סוציאליסטית". היטלר הביא לגידול מרשים של המפלגה, הוא עשה זאת בין השאר באמצעות כינוס אסיפות המונים.
– היטלר הקים את "פלוגות הסער" (S.A) שנועדו להגן על היטלר ואנשיו. הן נקראו "לובשי החולצות החומות" בשל צבע מדיהם.
– ב-8 בנובמבר 1923 ניסה היטלר בעזרת פלוגות הסער לחולל מהפכה (פוטש). הוא נכשל ונידון למאסר. בעת המאסר כתב את סיפרו "מיין קמפף" (מאבקי) בו הציג את תפיסת עולמו.
היטלר צובר כוח
– בשנת 1929 התגלה המשבר הכלכלי העולמי שפגע קשות ברפובליקת וויאמר הצעירה. המשברים הביאו לחוסר יציבות של הממשלה ולבחירות תכופות. במהלך הבחירות התחזקה מפלגתו של היטלר והפכה למפלגה הגדולה ביותר ברייכסטאג (הפרלמנט הגרמני).
– לאחר שהנשיא, פאול פון הינדנבורג לא מצא אדם להרכבת הממשלה ומכיוון שהיטלר סירב לקבל כל תפקיד מלבד תפקיד הקנצלר, הוא מונה לקנצלר גרמניה.
– כארבע שנים לאחר הקמת הרפובליקה, היא קרסה והיטלר הקים את הרייך השלישי שלדבריו עתיד להתקיים אלף שנים.
היטלר מבסס שלטון טוטליטארי בגרמניה
– היטלר הפך לשיט היחיד בגרמניה. בכדי להשאיר רושם של מדינה דמוקרטית, קיים היטלר בחירות לרייכסטאג. שבוא לפני הבחירות, הועלה בניין הרייכסטאג באש ומשערים כי הנאצים ביצעו זאת. היטלר האשים את הקומוניסטים ורבים מהם נאסרו. בבחירות זכתה המפלגה הנאצית ברוב של כ-44 אחוז בעיקר בזכות מעשי טרור והפחדה.
– היטלר יזם את "חוק ההסמכה" שאיפשר לממשלה לחוקק חוקים בלי אישור הרייכסטאג ותוך התעלמות מן החוקה. חוק זה הביא לביטול הפרדת רשויות השלטון, נטרול החוקה וחיסולו של הרייכסטאג.
– לאחר פיזור המפלגות האחרות, הפכה המפלגה הנאצית למפלגה היחידה במדינה.
– לאחר מות הנשיא, נטל על עצמו היטלר גם את תפקיד הנשיא.
– היטלר דאג לחיסול מתנגדים, אפילו מבין קרוביו ב"ליל הסכינים הארוכות". בלילה זה, טיהר היטלר את שורות פלוגות הבער וחיבל את העומד בראש הארגון.
– היטלר הקים את "פלוגות המגן" (S.S).
– כל רשויות השלטון היו בידי היטלר וחופש הביטוי הוגבל.
היטלר מתמודד עם האבטלה
– כשהתמנה היטלר לשלטון הייתה גרמניה עם 6 מיליון מובטלים. ההתאוששות הכלכלית הייתה מהירה.
– הממשלה יזמה עבודות ציבוריות ואסרה לקיים שביתות.
– הממשלה החלה לנקוט מדיניות חימוש שתרמה לקבלת פועלים רבים בתעשייה הביטחונית.
– הפעולות הנ"ל חיסלו את האבטלה.
עיקרי האידיאולוגיה הנאצית
גזענות, אנטישמיות ולאומנות
– הנאצים טענו שהחברה האנושית נחלקת לגזעים עליונים וגזעים נחותים. הנאצים ביקשו לשמור על טוהר הגזע הארי, שלטענתם היה גזע עליו ולכן אסרו את עירובו עם גזעים נחותים כדוגמת הגזע השמי שכלל את היהודים.
– הוחל מבצע של "המתות חסד" של חולים חשוכי מרפא, ביניהם חולי נפש ובעלי פגמים גופניים מבין הגרמנים.
– המפלגה הנאצית האשימה את היהודים בקשייה ובעיותיה של גרמניה ובמיוחד בתוצאות מלחמת העולם הראשונה.
– בעקבות אידיאולוגיה זאת, התקיימה השמדה המונית של יהדות אירופה ורציחת קבוצות מיעוט נוספות כמו צוענים, הומוסקסואלים וקומוניסטים שהתנגדו למשטר.
– הנאציזם, בדומה לפאשיזם, רקה בלאום ערך עליון. עפ"י השקפה זו, אין ערך לפרט אלא רק למדינה – המדינה מעל לכל.
הרחבת "מרחב המחייה"
עפ"י האידיאולוגיה הנאצית, גרמניה צריכה להתפשט כך שיהיה בה מרחב מחייה גדול לכל בני הגזע הארי. בכדי להשתלט על מרחב המחייה, החל היטלר במדיניות חוץ תוקפנית, כבש את צ'כוסלובקיה, לאחר מכן את פולין ופלש לברית המועצות. על פי חזונו של היטלר, היה אמור להתרחש בדור שלאחריו מאבק מכריע בין גרמניה לארה"ב על השליטה בעולם.
אמצעים להפצת האידיאולוגיה הנאצית
– הספר "מיין קאמף".
– קולנוע.
– רדיו.
– חינוך.
– עיתונות.
– אסיפות, הפגנות וכרזות.